Μάθε που ψηφίζεις για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Πότε ψηφιζουμε

Τις  Κυριακές 12 & 19 Νοεμβρίου, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες παίρνουν το μέλλον της Παράταξης στα χέρια τους με την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει από στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου, στην περιοχή του δήμου Αθηναίων και σε δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Μάθε που ψηφίζεις εδώ

Δικαιωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο και μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών ευρώ κατ’ ελάχιστο. Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017).

Δες τον διαδραστικό χάρτη με τα εκλογικά τμήματα 

Διαδικασια ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις. Στην πρώτη, σε τραπεζάκι που θα βρίσκεται στην είσοδο του εκλογικού κέντρου ο εκλογέας θα συμπληρώνει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Θα ερωτάται για το εάν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή και εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη σύσταση του νέου κόμματος. Ανάλογα με την απάντηση θα συμπληρώνεται και η αντίστοιχη αίτηση/δήλωση. Αμέσως μετά ο εκλογέας θα καταβάλει κατ’ ελάχιστο το ποσόν των τριών ευρώ, με απόδειξη.
Στη συνέχεια θα προσέρχεται στη δεύτερη στάση, στην εφορευτική επιτροπή όπου υποδεικνύει την αίτηση/δήλωση, την απόδειξη των τριών ευρώ και την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αφού γίνει η ταυτοπροσωπεία και διαγραφεί μέσω του τάμπλετ από τον εκλογικό κατάλογο παραλαμβάνει τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των υποψηφίων.
Στην τρίτη στάση ο εκλογέας ψηφίζει στο παραβάν, βάζοντας έως έναν σταυρό και παραδίδει τον φάκελο στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο οποίος τον μονογραφεί και τον σφραγίζει και στη συνέχεια ο εκλογέας τον ρίχνει μέσα στην κάλπη (τέταρτη στάση).

Μάθε που ψηφίζεις εδώ