ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ

→ 3 βασικές προϋποθέσεις
Το στρατηγικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι διπλό.

 • πώς θα απεμπλακεί από τα Μνημόνια και
 • πώς θα ξαναβρεί ένα δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.Η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο για να επιτύχει τρία πράγματα που αποτελούν τις τρείς βασικές προϋποθέσεις.

1η  Μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ.
Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019.
3η  Βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός. Η ενιαία διαχείριση των δανείων θα διευκολύνει και πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την μείωση του χρέους με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις μακροχρόνιες επενδυτικές ανάγκες που έχει.

 

 

→ 3 προοδευτικές αλλαγές.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας προωθούμε 3 Προοδευτικές αλλαγές.

 1. Μείωση φόρων και παράλληλα καμία ανοχή στην φοροδιαφυγή. Καμία ανοχή σε λογικές φοροκλοπής και αποφυγής των ελέγχων. Έλεγχοι για όλους και πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων.
 2. Αναμέτρηση με την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος.
  Όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ. Αξιολόγηση παντού, για όλους στο Δημόσιο, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, και όχι την ανασφάλεια των εργαζόμενων. Με κίνητρα γι’ αυτούς που προσπαθούν περισσότερο. Αναβάθμιση του θεσμού του Γενικού Διευθυντή με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία επιλογής και θητεία.
 3. Η Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση με πόρους στη πρώτη γραμμή. Μεταφέρουμε αρμοδιότητες , πόρους και ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση. Αναθέτουμε τον σχεδιασμό της ανάπτυξης σε περιφερειακό  και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

 

→ 8 προτάσεις «επιτάχυνσης» της ανάπτυξης:
Η χώρα χρειάζεται άμεσα νέες επενδύσεις. Που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας. Σοβαρές, εμβληματικές ξένες επενδύσεις που «σηματοδοτούν», αλλά και πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις που δημιουργούν και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Καταθέτουμε 8 προτάσεις «επιτάχυνσης» της ανάπτυξης:

1η Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project-ατμομηχανή, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας όλη τη γραφειοκρατία, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

2η Κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα.
Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση.
Μειώνουμε στοχευμένα το  χρόνο απόσβεσης σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στην βιομηχανία ή στην νέα τεχνολογία).

 

3η  Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους.

Απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
Δωρεάν παραχώρηση γης σε νέους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια.
Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως «έξοδο»- που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

 

4η Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Καθιερώνουμε της «δεύτερης ευκαιρίας για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους. Διευκολύνουμε την πτωχευτική διαδικασία για τις μη «δόλιες» περιπτώσεις.
Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη τους.
Ριζική αναθεώρηση ρυθμίσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ.
Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.

 

5η Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών.

Η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο.

Η πρόταση  μας για την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων (Bad Bank), συζητείται πια σε όλη την Ευρώπη.

 

6η Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

Μετατροπή  του ΥπερΤαμείου από Ταμείο Εκποίησης του Εθνικού πλούτου σε Ταμείο Αξιοποίησής του με την συμμετοχή και του ιδιωτικού Τομέα. Με ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος, ρήτρες απασχόλησης, και ρήτρες συμμετοχής του Δημοσίου σε μελλοντικά κέρδη.

 

7η  Στηρίζουμε τον Έλληνα  Αγρότη

Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

Ολοκλήρωση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ για έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.

8η Εκπόνηση νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Με στόχο  φθηνότερες τιμές στην ενέργεια.

 

→ 8 Πολιτικές για Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη
Η Ανάπτυξη, η παραγωγή νέου πλούτου πρέπει να αφορά όλους, πρέπει να μοιράζεται δίκαια, με τρόπο που να μειώνει τις ανισότητες Πρέπει να συνδυασθεί με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και των ασθενέστερων οικονομικά και ευάλωτων κοινωνικά συνανθρώπων μας.

Δεσμευόμαστε για 8 συγκεκριμένες πολιτικές συγκεκριμένα:

 1. Στηρίζουμε τα μικρού και μεσαίου εισοδήματος Νοικοκυριά με την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%.
 2. Στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια με κάλυψη όλων των δικαιούχων για δωρεάν Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς.
 3. Στηρίζουμε την Οικογένεια με την γενίκευση των ολοήμερων σχολείων με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με αναβάθμιση του Λυκείου, με εθνικό απολυτήριο και σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν εξαντλεί τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών από το δημόσιο γυμνάσιο.
 4. Επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συμβάσεων και δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
 5. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (ιδιαίτερα για επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), με αποσύνδεση από το δηλωθέν εισόδημα και ανώτατο πλαφόν κατά μήνα.
 6. Ενσωμάτωση της διάστασης της Αναπηρίας, σε κάθε πολιτική και πράξη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
 7. Προωθούμε τον θεσμό του «δικού σου γιατρού». Παροχή Πρωτοβάθμιας φροντίδας, με οικογενειακό γιατρό και  Δίκτυα Μονάδων του ΕΣΥ, των ΟΤΑ και του πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα.
 8. Οι νέοι μας που είναι στο εξωτερικό πρέπει να έχουν την ευκαιρία επιστροφής. Προτείνουμε άμεσα τον διπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία και πολλαπλασιασμό της συνέργειας των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα και την λειτουργία  ξενόγλωσσων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ